Stress
Se föregående   |  Se alla artiklar   |    Se nästa

Stress

Stress och utmattningströtthet, utmattningssyndrom, utbränd.

Positiv stress

Positiv stress är när man har mycket att göra på jobbet. Man trivs med sitt jobb. En arbetsplats där det inte finns några ”bromsklossar” i arbetsledningen eller bland personalen. Som stoppar utvecklingen och förbättringen av arbetsplatsens verksamhet. En arbetsplats där man jobbar utifrån ganska fria händer. Där alla vet vad de skall göra, och målmedvetet jobbar efter de mål man ställt upp för verksamheten. Jag har haft många sådana arbetsplatser i mitt yrkesliv.

Negativ stress

Jag kom till en arbetsplats som jag visste hade problem. Jobbade som undersköterska i hemtjänsten. Men jag har alltid tidigare kunnat vända en eventuell negativ trend på en arbetsplats till något positivt. Detta lyckades jag inte med denna gång. Det fanns för många ”bromsklossar” i arbetsledningen. Samt personal som levt så länge under detta tryck, att de tappat sin kraft, och sin livsgnista. Tills slut varken ser eller hör man när något är fel, hos en vårdtagare. Man har slutat reagera. Vissa tar ansvar för verksamheten. Men de flesta hade gett upp. Vilket innebar att en del av oss fick jobba dubbelt så mycket.

Har man dessutom oregelbundna arbetstider (arbetade dag-kväll-helger), där sov och mat tider inte är fasta, från dag till dag. Där tid för toabesök saknas. Även för korta matraster vissa dagar. Samt där man ofta drar in gångtiderna mellan vårdtagarna. Min kroppen hade inte en chans att återhämta sig varken fysiskt eller psykiskt. Jobba kväll och morgon igen, blev för mig bara 4 tim. sömn. Eftersom jag hade viss restid. Man hinner inte gå ner i varv när man har en ledig dag mitt i vecka. Jag fick det som man idag kallar för utmattningströtthet/utmattningssyndrom. Kroppen ger upp. Många gånger kändes det som man jobbade mot en "betongvägg".

Arbetsplatsens arbetsmiljö var så dålig, att "Uppdrag granskning" gjorde ett reportage om denna hemtjänst grupp. Visades i TV hösten 2014.

När ”bromsklossarna” finns där då ger kroppen upp

När bromsklossarna finns där och man blir motarbetad. Då ger kroppen och hjärnan upp till slut. Jag blev även överkänslig för allting. Jag hade lätt för att gråta på jobbet och hemma. Men jag förstod aldrig varför jag reagerade som jag gjorde. Jag blev nedstämd, fick ångest i bröstet. Något som jag aldrig haft tidigare i mitt liv. Trots att jag under en period i livet levt med dödshot. Jag fick också kramper i magen, och det sved i magen när det var väldigt stressigt på jobbet. Jag var yr, trampade ofta fel. Ramlade då och då utan orsak. Jag gick omkring som om jag var drogad. Hade jätteproblem med balansen .

Jag som älskade att dansa då jag var ledig. Kunde inte det längre. Efter en dans blev jag illamående och hela dansbanan snurrade, kunde inte fästa blicken. Hjärnan var som en gelé klump. Jag sluddrade då jag pratade. Glömde även ord och meningar. Hade stora problem att komma ihåg saker. Fick skriva upp allting på post-it lappar. När en vän berättade något för mig. Lyssnade jag men efter bara några minuter hade jag helt glömt vad hon/han hade berättat för mig. Det var väldigt pinsamt.

Återhämtningen

Jag sökte och fick ett nytt lugnare jobb på en ny arbetsplats i januari 2014. Under våren 2014 var jag extrem trött och överkänslighet för allting. Och en hjärna som inte fungerade som den skulle. Då först kom reaktionen från min gamla arbetsplats. Eftersom jag på det nya jobbet hade ett lugnare tempo. Jag förstod att jag var ”utbränd”. Bokade en tid på min vårdcentral. Träffade en läkare som frågade flera gånger om jag inte ville ha ångest dämpande medicin. Jag sa nej hela tiden. Tänkte inte bli beroende av dessa mediciner.

För att återhämta mig blev jag sjukskriven på 50 % under sommaren 2014. Då valde jag trots läkarens motstånd att jobba 8 tim. per dag tisdag -onsdag och 4 tim. torsdagar. Vilket innebär att jag blev helt ledig fredag-lördag-söndag-måndag. Jag fick fyra hela lediga dagar. För att kunna sova 10-12 timmar dessa dagar. Hade jag enligt läkaren jobbat 4 tim. per dag, samt med restiden varit hemifrån 6 tim. per dag. Då hade jag inte fått den återhämtning, och framför allt inte den sömn jag kände hjärnan och kroppen behövde.

Vissa dagar då jag var ledig steg jag upp tidigare. För att kunna gå långa promenader i lugnt tempo i naturen. Jag hade med mig mat och dryck, ibland även badkläder. Oftast ligger jag och läser då jag badar och solar. Under denna tid valde jag att istället bara koppla av genom att njuta av sommarens växter, fåglar och andra djur i naturen. För att komma bort från de negativa tankar som störde mig från min tidigare arbetsplats. Tänkte jag på allt positivt jag gjort i livet. Allt roligt jag upplevt. Alla platser och människor jag träffat. Detta gjorde att ångesten i bröstet släppte. Även depressionen tendensen försvann sakta. Under denna tid undvek jag även stressiga situationer, köpcentrum och människor då jag var ledig. Jag bara vilade i mitt eget energifält. För när panikångest slog till ville jag bara gå undan och gömma mig. Tills anfallet gick över.

Jag tog även båten ut till min favorit ö, Vrångö i Göteborgs skärgård. Där kan man alltid hitta sin egen lilla badplats, med inte alltför mycket folk på stranden.

Under denna tid har allt i privatlivet ibland tagit flera timmar att göra. Jag har ej klarat av att göra för många arbetsmoment samtidigt. För då har det blivit kaos i hjärnan och kroppen. Då kom stressen och ångesten tillbaka. Bara att diska har fått ta sin tid. Klarade ej av att planera in nästa sak jag skulle göra, efter att disken blivit klar. En sak i taget var viktigt för mig i allt jag gjorde, både på jobbet och hemma. Och det hjälpte. Det fick hjärnans signalsystem att sakta läka ihop igen. Det kändes som om jag fick lära om allt jag tidigare kunnat göra. Allt jag kunde och visste var som ”bort blåst” ur hjärnan. Vissa dagar kändes det som om jag var 1-2 år och skulle lära mig att gå igen.

Hjärnan läker av mycket sömn

Jag kände tydlig att 10-12 timmars sömn hjälpte hjärnan att läka och börja fungera normalt igen. Fortfarande kan jag någon helg ibland behöva 10-12 timmars sömn. Men det blir mer och mer sällan. 6 timmars sömn är det normala för mig.

2015 påbörjade jag en Biofeedback/Andningsterapeut utbildningen (framforskat på Karolinska Universitetssjukhuset). När jag gick Biofeedback Andningsterapeut utbildningen 2015-2016 fick jag lära mig att hjärnans signalsystem läker genom att sova mycket. Min känsla stämde. Sömn var bra för mig. Trots att min läkare helst ville att jag jobbade 4 tim. per dag alla dagar i veckan. Idag kan jag säga att jag sov mig frisk.

Denna utbildning gick jag för att få kroppen och framför allt hjärnan i balans. Syreupptagningen upp till hjärnan blir bättre när man får lära sig andas på rätt sätt. Övningarna hjälpte även till att släppa kroppens ångest, genom att man får igång diafragman. Därmed påverkas även hjärtat. Jag fick även en lugnare sömn, bättre blodcirkulation i kroppen, samt att de spänningar som fanns i ryggens nedre del i svanken. De försvann och lymfsystemet kom igång. Jag gick även ner i vikt. Om det berodde på jobbet eller mina andningsövningar vet jag inte. När man är stressad fungerar inte lymfan och lymfsystemet som det skall. Därför lagras överskottsvätskan i huden. Och man kan bli överviktig.

För mer information om Biofeedback/Andningsterapeut sök under denna rubrik på min hemsida. Eller sök information via grundaren i USA, James Harper, www.theroadback.org. Eller via min kursledare Anders Lönedal, mail: anders@coolmind.se Han finns på facebook. Jag ger idag Andningstränings behandlingar. Se under rubriken Tjänster. Du får lära dig diverse övningar, som du har användning för under hela livet. Övningarna kommer från Medicinsk Yoga.

Hjärnan behöver stimulans

Efter ett tag märkte jag att när hjärnan började läka, behövde den börja jobba igen. Jag behövde lätta arbetsuppgifter i början, vilket jag hade på min nya arbetsplats. Efter ett tag kände jag att hjärnan behövde mer kvalificerade arbetsuppgifter. För att få det flyttade jag om ca: 85-90 vårdtagares dagar och tider. För att jag och min kollega skulle få ett bättre 12 veckors arbetsschema.

Efter ca: 3 år känner jag att min hjärna har blivit ”normal” igen. Jag kan nu planera och organisera saker runt mig. Samt hålla ”många bollar i luften” samtidigt. Jag kommer ihåg vad jag skall köpa då jag går in i en livsmedelsbutik. Och jag kan gå ut och dansa utan att bli yr eller illamående.

Ångesten och depressionen har försvunnit

Ångest och depressionen har sakta försvunnit ur min kropp. Redan 2015 var den delvis borta. Jag hade lite stress kvar långt inne i kroppen som jag tog bort genom att göra en ”Resan” behandling. www.resanterapeut.nu. Med Resan behandlingen försvann även några gamla relationer som låg på samma ledning. Kroppen blev mycket lättare och den sista stressen försvann. En stress som jag försökt återskapa. För att testa min kropp. Men det går inte. Den är nu helt borta. Vid en av resan behandlingarna fick jag även uppleva det som hände vid 9 års ålder. Se bilden på rymdskeppet, vid texten ”Från andra solsystem”.

Jag har under en period varit överkänslig för andras energier. Har tydligt känt av när andra inte varit i balans. Under denna period fantiserade jag varje morgon att jag hade en blå energi bubbla (förut var den vit). Med en öppning upptill vid huvudet och en öppning under fötterna. Träffade jag på en väldigt sjuk människa (fysiskt eller psykiskt), förstärkte jag min energibubbla. Positiva energi gick in till mig, men den negativa energin stannade utanför min bubblan. Nu har även den känsligheten gått över. Nu känner jag av andra människor, djur, växter, platser, m.m. Det negativa bara rinner av mig.

Om du känner att du håller på att bli ”utbränd” eller redan är det

1. Gå till en läkare som är utbildad i psykiatri. De har kunskap om stress och utmattningströtthet. De sjukskriver dig. Skriv ner alla dina problem du har med kroppen och hjärnan, innan du kommer till läkaren. Ta med en kopia på de du skrivit ner. Lämna kopian till läkaren. Läkaren hinner inte lyssna på det du berättar eller missar det du säger. Gör detta för att få rätt diagnos.

2. Ta inte emot psykofarmaka om du inte verkligen måste. Läkarna har ingen plan för hur du skall trappa ner på dessa mediciner. Har du en gång börjat med dem, är det stor risk att du får äta dem på livstid. Kroppen blir beroende av dem. Oftast måste man med tiden även öka dosen.

3. Undvik stressiga situationer. Även människor om du blir stressad av deras umgänge. Gå ut i naturen i sakta tempo så ofta du kan. Naturen läker din själ och kropp. Den har samma energifrekvens som vi människor.

4. Sov så många timmar du behöver varje natt utan att bli störd. Men sömnen får hjärnan den vila den behöver. Även kroppen.

5. Låt dig inte påverkas av vad andra tycker om dig. Så länge du inte har ett bandage runt huvudet eller någon annan kroppsdel, tycker dom att du ser frisk ut. Låt din återhämtning få ta sin tid. Det är bara du själv som vet, när du är mogen att börja jobba igen. Börjar du jobba för tidigt är det stor risk att du får ett återfall. Och blir sjukskriven igen. Stå på dig mot läkare eller försäkringskassan. Känn in vad just du, din hjärna och kropp behöver för att återhämta sig. Glöm inte att tillföra kost tillskott. Kroppen har stor näringsbrist då man är s k ”utbränd”.

6. Om du kan, försök att få arbetsgivaren att betala för olika behandlingar för att påskynda ditt tillfrisknande. Gå gärna på Medicinsk Yoga, eller testa Biofeedback/Andningsterapi. Massage kan lösa upp muskelspänningar, även en Osteopat om du har tex ont i ryggen, höfterna eller dyl. Akupunktur kan få igång dina energiflöden igen och påverka dina inre organ positivt. I Akupressur jobbar man både med energiflödena och även med trauma behandlingar (blockeringar). Resan behandling löser upp trauman som ligger på cellnivå. Kommer det upp ett trauman, brukar det vara fler som följer med. De lämnar dina celler och därmed din kropp. Du känner hur krafterna återvänder i kroppen.”.

7. Fundera på om du verkligen vill gå tillbaka till ditt gamla jobb. Risken är stor att när du stiger in på din gamla arbetsplats kommer din ångest tillbaka. Detta beror på att arbetsplatsen har skapat ett trauma i din kropp. Kroppen minns allt som hänt. Försök därför byta arbetsplats. Där du får möjlighet att starta upp i ett lugnt tempo. Med nya lätta arbetsuppgifter i början.

8. När du börjar jobba igen. Starta lugnt på 25 eller 50 %. Öka arbetstimmarna när du känner att det går bra. Jobba hela dagar och var ledig hela dagar. Eller jobba några timmar per dag under en hel vecka. Endast du själv vet vad som känns bäst för din kropp. Låt inte läkaren eller försäkringskassan bestämma det. Gör upp med din chef hur du vill jobba. Gör alltid det som känns bäst för just dig. Vi är olika personligheter. Har olika kroppar. Vi reagerar på olika sätt. Därför måste var och en få ha en egen återhämtningsplan.

Mina nya insikter och kunskaper som frisk person

Idag värdesätter jag livet på et helt annat sätt. Jag vill aldrig mer ha tillbaka livet där hjärnan var som en enda stor geléklump. Med ett minne och en koncentrationsförmåga som inte alls fungerade. Med en svajande gångstil. Bara att gå upp i sängen på morgonen var en bedrift. Reste jag mig för snabbt snurrade hela rummet, och jag fick sätta mig igen.

Nu kan jag njuta av att kunna göra det som jag gjorde tidigare. Jag har även själv slutat med att skapa stressiga livs situationer. Springer inte till spårvagnen längre. Då väntar jag hellre i 5-10 min. på nästa vagn. Under dessa minuter kopplar jag av och njuter av livet, solen, regn, vind, åska, snö is, djuren och växterna, eller av människorna. Kommer aldrig mer att tillåta mig att bli utbränd. Då blir jag hellre arbetslös, om jag inte snabbt hittar ett nytt jobb. Var ett tag orolig för att jag skulle sluta mitt yrkesliv med en hjärnskada. Kroppen är en sak. Men att inte ha en fungerande hjärna är fruktansvärt. Jag kan delvis förstå de som blir dementa. Det måste vara mycket jobbigt. När minnet sviktar mer och mer. Och man skäms för att man inte kommer ihåg namn på människor och saker, vad man skulle göra i hemmet eller på jobbet, samt livs händelser som någon berättar. Man lyssnar, förstår vad som hänt och några minuter efteråt, är hela historien som bortsuddad ur minnet.

Ingen skall behöva bli "utbränd" på en arbetsplats

När skall ansvariga chefer, arbetsledning och politiker sluta jaga minuter. För att man skall spara pengar eller hålla budgeten. Har man en budget som innebär att man varje år måste snåla på pengarna. Då har man för lite pengar redan från början till verksamheten. Ingen chef vågar idag säga att man har för lite pengar till sin verksamhet. Istället låter man personalen bli "utsliten". För du hittar alltid någon tim. vikarie som kan hoppa in. Vården kommer att sakna utbildad personal framöver. Ingen vill jobba kvar i denna organisation. Jag jobbar med människor idag, inte med att hålla produktionstakten på en Volvo fabrik. Det är en helt annan sak. Den erfarenheten har jag från en underleverantör till Volvo.

Det blir inte billigare för samhället att få personal som är ”utbrända”. Snarare dyrare. Framförallt när många blir kroniskt ”utbränd”. När skall vi börja sänka arbetstempot eller organisera om på våra arbetsplatser? För att få en bättre arbetsmiljö. När skall vi börja dela på jobben? För att få ut fler personer i yrkeslivet. Inför 6 timmars dag eller 30 timmars vecka, med full lön. Det kostar mer i början. Men samhället vinner på det i längden, då personalen är mindre sjuka, mår bättre, vilket innebär att de är gladare, friskare, samt jobbar effektivare på sina 30 timmar per vecka. Tag bort oregelbundna arbetstider. Inför fasta tider. Man jobbar bara kvällar, bara dagtid eller bara natt, samt var tredje helg långa pass. Då först har man tid att umgås med familj och vänner. Livet består av mer än jobbet. Om man skall orka fram till pensionen. Se även till att det finns budgeterade pengar, för att kunna bedriva en bra verksamhet.

Varför ger kroppen upp? Varför blir man sjuk av en dålig arbetsmiljö?

Stressen i jobbet dränerar kroppen på energi och man får näringsbrist. Även om man äter riktig hemlagad mat varje dag räcker inte det. Kroppen förbrukar matens energi snabbare, när man är påverkad av negativ stress. Är matrasterna dessutom för korta. Hinner du inte få i dig den näring som kroppen skulle behöva varje dag. Kroppens reaktion för att överleva denna negativa stress, är att ta in så mycket näring man kan få i sig från maten. Samtidigt som kroppen hoppas att kroppens ägare, skall stoppa i kroppen ytterligare näringsriktig mat, för att överleva. Gör man inte det får man näringsbrist. Då börjar kroppen att ge upp och man blir ”utbränd”. B-vitaminer är det som oftast saknas vid dessa tillfällen. B-vitaminer behövs för att få tillbaka energin i armar och benen. Men vi behöver även flera vitaminer och mineraler.

För att veta vad kroppen saknar vid dessa tillfällen kan man gå till en terapeut som har en frekvensmaskin. Den visar direkt vad din kropp saknar. Läkaren kan även göra en kontroll. Men i mitt fall var jag helt frisk och saknade ingen näring enligt sjukvården. Samtidigt som jag var helt kraftlös. Då insåg jag att jag måste gå till rätt person för att få veta vad jag skulle tillföra kroppen, för att snabbare bli frisk. Jag gick till en terapeut som hade en frekvens maskin.

Eller också köper man Bredspektra tabletter via www.egenvårdspoolen.se. Vissa terapeuter säljer dessa tabletter. Där varje tablett innehåller en viss procent av olika vitaminer och mineraler man behöver. Man bör dock kombinera dessa tabletter med Kolin för att få tillbaka koncentrationsförmågan och minnet, B12 för minnet, Omega 3 för kroppen och hjärnan, samt C-vitaminer för att stärka immunförsvaret och för att få spänstigare blodkärl, vilket gör att hjärtat kan pumpar ut sitt blod bättre till kroppens alla delar. Dessa tabletter äter man under några månader. Eller så länge man känner att man behöver dem. Det tar sin tid att få kroppen i balans igen. Jag själv har ätit mina vitaminer och mineraler under några års tid, för att inte få kronisk utmattningströtthet. Under några månader när hjärnan inte alls fungerade, åt jag även Gingobiloba. Första månaden 1 tablett per dag. Månad två och tre åt jag 2 tabletter per dag(1 på morgonen och 1 på kvällen). Det blev en märkbar skillnad i hjärnan. Jag blev klarare i huvudet. Sedan har jag fortsatt med Kolin och B 12 vitaminer.

För mer information om kosttillskott. Gå in på Bloggen, Hälsa.

Kanalisering –energier och stress

Du skapar allt snabbare idag Elise. Du har blivit av med en del ”tunga energier” som belastat dig under lång tid i livet. Resan behandlingarna har gjort mycket i ditt yttre och inre energifält. From nu kommer du att märka en förändring. Allt flyter lättare i din tillvaro. Du kommer snart upp i ditt tidigare arbetstempo. Ta det lite lugnt ett tag till bara. Slappa och vila när du behöver det. Då växer ditt energifält. Stress krymper var och ens energifält. Därför måste alla på jorden sluta stressa. Göra saker i sin egen takt. Vila och koppla av helt, oftare. Söndagen var en vilodag en gång i tiden. Ta tillbaka den vilodagen. Då inga butiker är öppna. Och ingen behöver jobba. Om man inte har en samhällstjänst som polis, brandman, sjukvårdspersonal, etc.

Din Jesus

som alltid finns med dig.

Kanalisering-Sinnet och hjärnan.

I oss var och en finns det ett frö. Fröet är starten till våra liv. Ett frö som du aktiverar då du arbetar med både jordenergin och den kosmiska energin samtidigt.

När du aktiverar detta frö, då börjar du samtala med och även se in i andra världar. Du aktiverar ditt som jag kallar ”gudskraft centra”, som sitter bak i huvudet. Du får vägledning och undervisning av dina guider/ledare, som finns vid din sida i detta livet.

I hjärnans energifält finns sinnet. I sinnet finns positiva och negativa tankar/energier. Ibland kan sinnet liknas vid en skräpstation. En avstjälpningsplats för allt skräp som samlas i hjärnan. Intryck, upplevelser (bra och dåliga), möten med andra människor. I ordet upplevelser finner man privatlivets med och motgångar, samt jobbet och ev. stress på en arbetsplats. Allt detta sätter sig i denna avstjälpnings station. När du Elise var sönderstressad och sjukskriven. Då rensade du ditt sinne genom att ta långa promenader ute i naturen. Du var ute hela dagen och rensade hjärnan och sinnet genom det du såg eller upplevde i naturen. Fåglar, myror, trollsländor, fjärilar, skalbaggar, fiskar, m.m. Du valde att ta med dig mat, dryck, ett skrivblock och mobilen för att fotografera de vackra du såg. Du njöt av det du såg. Och lät dina tankar bara fokusera på det du upplevde just då. Du blev delvis frisk av detta, denna varma sommar 2014.

All stress och alla negativa tankar från din gamla arbetsplats lämnade du bakom dig, när du gick i naturen. Det är därför det är så viktigt att leva här och nu. Utan rädsla, oro, etc. Här och nu, och ta dagen som den kommer. Inte oroa sig i förväg för saker som skall hända. När det händer något, då först löser man problemet.

Din andliga vägledare

Jesus
Vill du ha en konsultation?

Boka tid genom att skicka ett mail till mig och meddela vilken tid du önskar.

Jag skickar dig svar via mail.

Elise Hallberg


Elise Hallberg

Fjällnejlikan 5
424 48 Angered
070-404 41 94
info@elisehallberg.se
info@andravarldar.nu

Elise Hallberg

Elise Hallberg


   Kontaktformulär   

Lista inlägg efter bloggämne: